AR1820HS : difficulty to make it working

1.Which seller did you purchase the product(s) from?
UCtronics
2.The Model number of the product(s) you have purchased?
UC-549 Rev C - AR1820HS
3.Which Platform are you using the product(s) on?
Raspberry Pi 4B with 4 Gibts of RAM and last RaspiOS
4.Which instruction are you following?
https://github.com/ArduCAM/MIPI_Camera/tree/master/RPI
5.Has your product ever worked properly?
Never Worked yet
6.What problems are you experiencing?
Hi ArduCAM Team,

 

I bought 5 AR1820HS camera on UCtronics for a current project.

I followed in detail all the instruction of this page :

https://github.com/ArduCAM/MIPI_Camera/tree/master/RPI

 

everything is fine, until this error message :

‘’’

mmal: Failed to start sensor.
mmal: Failed to enable camera

‘’’

I have already increased the memory for the GPU at 360 M, it doesn’t help.

thank you so much in advance for your help.

 

see here under all the tests :

 

[email protected]:~/MIPI_Camera/RPI $ ./capture
Open camera…
Hardware platform: c03112
Found sensor ar1820 at address 37
mode: 0, width: 1232, height: 920, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 40fps
mode: 1, width: 1920, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 2, width: 2464, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 3, width: 2464, height: 1842, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 24fps
mode: 4, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 7fps
mode: 5, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRCC, desc: 2lan 5fps
index: 0, CID: 0x00980914, desc: V4L2_CID_HFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 1
Get ctrl V4L2_CID_VFLIP fail.
index: 1, CID: 0x00980915, desc: V4L2_CID_VFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 0
Get ctrl V4L2_CID_EXPOSURE fail.
index: 2, CID: 0x00980911, desc: V4L2_CID_EXPOSURE, min: 0, max: 65535, default: 1606, current: 16449
index: 3, CID: 0x00980913, desc: V4L2_CID_GAIN, min: 1, max: 16, default: 16, current: 2
Get ctrl V4L2_CID_RED_BALANCE fail.
index: 4, CID: 0x0098090E, desc: V4L2_CID_RED_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 0
Get ctrl V4L2_CID_BLUE_BALANCE fail.
index: 5, CID: 0x0098090F, desc: V4L2_CID_BLUE_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 0
Please choose sensor mode: 3
Setting the mode…
choose the mode 3
mmal: Failed to start sensor.
mmal: Failed to enable camera
set resolution status = 3

 

 

$ :~/MIPI_Camera/RPI $ ./opencvGui
Hardware platform: c03112
Found sensor ar1820 at address 37
mmal: Failed to fix lens shading, use the default mode!
mmal: Failed to start sensor.
mmal: Failed to enable cam

 

 

$:~/MIPI_Camera/RPI $ ./arducamstill -t 5000 -m 1 -e jpg -o test.jpg
Open camera…
Hardware platform: c03112
Found sensor ar1820 at address 37
mode: 0, width: 1232, height: 920, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 40fps
mode: 1, width: 1920, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 2, width: 2464, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 3, width: 2464, height: 1842, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 24fps
mode: 4, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 7fps
mode: 5, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRCC, desc: 2lan 5fps
index: 0, CID: 0x00980914, desc: V4L2_CID_HFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 1
index: 1, CID: 0x00980915, desc: V4L2_CID_VFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 0
index: 2, CID: 0x00980911, desc: V4L2_CID_EXPOSURE, min: 0, max: 65535, default: 1606, current: 3857
index: 3, CID: 0x00980913, desc: V4L2_CID_GAIN, min: 1, max: 16, default: 16, current: 2
index: 4, CID: 0x0098090E, desc: V4L2_CID_RED_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 64
Get ctrl V4L2_CID_BLUE_BALANCE fail.
index: 5, CID: 0x0098090F, desc: V4L2_CID_BLUE_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 64
mmal: Failed to start sensor.
mmal: Failed to enable camera
set resolution status = 3

 

:~/MIPI_Camera/RPI $ ./list_format
Hardware platform: c03112
Found sensor ar1820 at address 37
mode: 0, width: 1232, height: 920, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 40fps
mode: 1, width: 1920, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 2, width: 2464, height: 1080, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 27fps
mode: 3, width: 2464, height: 1842, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 24fps
mode: 4, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRAA, desc: 2lan 7fps
mode: 5, width: 4912, height: 3684, pixelformat: pRCC, desc: 2lan 5fps
index: 0, CID: 0x00980914, desc: V4L2_CID_HFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 0
index: 1, CID: 0x00980915, desc: V4L2_CID_VFLIP, min: 0, max: 1, default: 0, current: 0
index: 2, CID: 0x00980911, desc: V4L2_CID_EXPOSURE, min: 0, max: 65535, default: 1606, current: 1000
index: 3, CID: 0x00980913, desc: V4L2_CID_GAIN, min: 1, max: 16, default: 16, current: 2
index: 4, CID: 0x0098090E, desc: V4L2_CID_RED_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 64
index: 5, CID: 0x0098090F, desc: V4L2_CID_BLUE_BALANCE, min: 0, max: 511, default: 64, current: 64
close camera status = 0

 

:~/MIPI_Camera/RPI $ ./utils/camera_i2c
setting GPIO for board revsion: c03112
Raspberry Pi3B / Pi3B+ / 3A / 4B(1G/2G/4G)
./utils/camera_i2c: 137: ./utils/camera_i2c: ./rpi3-gpiovirtbuf: not found
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: – – – – – – – – – – – – –
10: – – – – – – – – – – – – – – – –
20: – – – – – – – – – – – – – – – –
30: – – – – – – – 37 – – – – – – – –
40: – – – – – – – – – – – – – – – –
50: – – – – – – – – – – – – – – – –
60: – – – – – – – – – – – – 6c – – –
70: – – – – – – – –
[email protected]:~/MIPI_Camera/RPI $
7.What attempts at troubleshooting have you already made?
increase of GPU Mem
8.How would you like us to help you?
provide me simple instructions that are working, indications what else to try, which tests to make to have more infos etc…

Hi,

 

I’m always stuck, exactly at the same point,

Is there any support yet on this forum ? tanks in advance for your help, suggestions.

 

Best Regards

Guess it’s a bit late… but I just got mine working!
I have the one that comes with a UC-667 board in between the camera module and RP (link here Arducam 18MP AR1820HS camera module for Raspberry Pi Pivariety), and I had to follow these instructions (link here How to install and build Raspberry Pi Kernel Driver for Arducam Pivariety Camera) for Pivariety, NOT MIPI_Camera. There’s a link at the bottom of that page for a DOC that I followed after installing Pivariety etc.
I kept trying to get MIPI_Camera to work to no avail before contacting support for their instructions… it was a mess. I know you may have already solved this, but at least this may help someone in the future!